Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2007 15:00 - И още няколко начина за боядисване на яйца
Автор: elfche Категория: Лични дневници   
Прочетен: 10928 Коментари: 0 Гласове:
1



Тези начини ми харесаха от един сайт и ги пускам и на вас :)

С фигурки от хартия
image

Изрязват се от хартия (от белите полета на вестниците кръстче, гълъбче цвете, пеперуда и т.н), леко се намокрят и се лепват върху свареното яйце.
обвързват се в парче от дамски чорапогащник и се пускат в съответния цвят, понякога когато се свали картинката се пускат в още един подходящ цвят.

С листенца
Искам да споделя моят начин, които се предава от поколения в моето семейство, изпитан е и винаги работи!
Използват се листенца от треви или дребни цветя и храсти -може и повече от едно листо за едно яйце. Прилепват се старателно за още топло свареното яйце, завива се в тънка материя /най-успешно от чорапогащи/ и се завързва стегнато.след това се потапя в желания цвят боя. Ако последователно се потопи в няколко цвята става истинско произведение на изкуството. Моята баба винаги капва във боята по една капка олио, и тогава ако същото се редува потапянето в различните цветове получаваш интересни комбинации, които тя нарича "Перашки".

С памук и свещ
В нашето семейство правим най различни видове украси:
- с памук; на един памук слагаме от всички цветове и обвиваме;
- рисуваме със свещ докато е още топло.

Нестандартна украса
Великденските яйца украсявам, като бледо жълтите или тези със по-светъл цвят им изрисувам очи, носле и устни, след това,с една триъгълна кърпичка ги обвивам, така имитира хора със забрадки, с различни физиономии, а за бретон слагам малко конци, или също може да се изрисува перчем. Става доста нестандартно и децата ги харесват, забавляват се, защото всяко яйце поотделно изглежда като различен човек, или пък същество, има своя собствена физиономия.
Заедно с този оригинален начин, боядисвам и други яйца, като първо добре сварените яйца обрисувам с много тънка свещичка, и едва след това потапям във вода, получават се също оригинални фигурки, а понякога сякаш самото яйце е обвито в дантела.

С олио, стипца, туткал, восък и люспи от лук
- малко олио, налято в паничките с боята, дава причудливи шарки на яйцето, то може да се потопи последователно в няколко бои, в които предварително също е налята мазнина.
- ако в боята се прибави парче стипца, яйцата се покриват със скреж или слана.
Те, обаче, не трябва да се мажат с мазнина след боядисването.
- в разтопен, малко рядък туткал, се потапят десетте пръста на ръцете, след това последователно се топкат в различните бои.
- върху топли, току-що сварени яйца, се правят рисунки с восък. Аз лично използвам български народни мотиви в няколко цвята.След всяко използване на рисунка с парафин се потапя в различна боя - започвам от жълта.
- шепа люспи от стар лук се накълцват с нож - като фиде, поръсват се върху стар чорап и върху тях се слага суровото яйце. Завързва се добре и се пуща в съд и се вари. След това не се изважда от чорапа, а заедно с него се поставя в боята.

С винена киселина
Яйцата се варят във винена киселина/купува се от аптеката/.
От нея те стават грапави и сякаш поръсени с кристалчета.
След това се боядисват какъвто цвят искате.
Най-красиви стават,когато върху памук се накапят различни цветове и с този памук се увие яйцето.
Постоява около 5-6 мин.

С кристали, рисунки с игла и листа
І-ви вариант
Яйцата се сваряват заедно с кристалите.
На памук, достатъчен да се обвие яйцето се накапват от всички бои и се завива яйцето. След 2-3 мин. е готово, оцветено в пъстри багри и прибляскващо от кристалите.
ІІ-ри вариант
Яйцата се боядисват с по плътни и силни цветове и с шило или игла върху тях се рисува.
ІІІ-вариант
Върху яйцето се слага листо от тревичка (детелина, хризантема и др.) завива се с парче от стар чорапогащник, завързва се и се потапя в боята. След боядисването, се развива и гланцира.
Вместо листо, може да се сложи и изрязани от хартия фигури.

С обелки от стар лук
Върху суровите яйца се нареждат обелки от стар кромид лук,подредени в различни посоки, уврат се с марля, завързват се с конец и се варят по няколко в отделните бои десет минути.
Изваждат се от боята, отстраняват се обелките внимателно и след като изстинат се намазват с малко олио.

С восък
Със специално приспособление за рисуване върху яйца което работи с восък рисуваме старовремски инициали.
След което сваряваме яйцата и когато се сварят ги боядисваме и восъка пада от яйцето, но остават красиви те шарки които правят яйцето ная оригинално от всички!

С памук
По няколко начина боядисваме яйцата,но най-шарени ги правим,като вземем топка памук, разстиламе я и слагаме по лъжица от всяка боя върху памука да се напои добре.Загръщаме яйцето и оставяме да постои повечко от нормалното боядисване.Така стават с много преливащи цветове.Накрая излъскваме с олио.

Рошави яйца
Докато се варят яйцата се слага във водата винена киселина /продава се в аптеките/ колкото повече яйцата врат с киселината толкова повече кристали се залепват по тях.
След като се извадят от водата се оцветяват по избор.
Може и на парче памук на което са наръсени различни бойчки /според вкуса на домакинята/яйцето се увива в памука и се оставя да престои.


С желатин
Разтваря се желатин – да стане гъста каша.
Сварените и охладени яйца се намазват с четка с желатина. След това с друга четчица се нанасят фигурки, като четката се топи в неразтворени бои за великденски яйца.
Получават се фантастични фигури.

С лак за нокти
Освен стандартно украсени яйца, може да се боядисат за по-интересно и оригинално с лак за нокти. Няколко цвята лакове в комбинация например на рисунка на цвете или нещо такова прави яйцето да е най-забележително и привлекателно.
Оригиналното на моята идея е не самата рисунка ами средствата за украса, но мисля, че става толкова ярко и красиво, с невероятен гланц и наситеност на цвета, че каквото и да нарисувате, дори да няма никаква рисунка ами да е едноцветно, макар, че съм сигурна, че на всеки ще му хрумне нещо. Става супер украса и трудно може някой да се сети за нея! :)

Идея
Човешката необходимост от естетика е превърнала всичко, което ни заобикаля в изкуство - архитектурата, храната, стилът на живот, дрехите, списанията които четем...
Изкуство може да говори и да ни въздейства по различни начини - чрез докосване (скулптурата), с цветове (живописта), с звук (музиката), с визия (танцът), а рисуването върху яйце е може би единственият арт, които е създаден за консумация. Това е и изкуството достъпно до всеки човек.
Традицията повелява всеки сам да „боядиса“ великденските яйца.
Виждала съм няколко поколения жени в моето семейство да го правят - от прабаба ми насам, всяка от тях имаше своите цветове, предпочитания в украсата и дори в подредбата им след това. Експериментирах доста откакто правя това сама - от стандартните способи за оцветяване до самозалепващи се стикерни форми, акрилни бои, рисуване със свещ, укараса на дървени яйца с фолклорни форми , дори дрешка за яйце изплетох на една кука - и всичко заради красотата в детайлите които ни заобикалят и дребните неща които ни се случват.
Най-ефектен начин за боядисване на яйца за мен ще си остане използването на листенца и цветенца. Поставям ги добре разтворени (за да се получи добър силует-отпечатък) на яйцето, след това загръщам яйцето и листенцето върху него с надупчена материя - най-добре стария потник на дядо, после увивам плата около себе си докато усуквайки се стегне добре, стискам с пръсти мястото да не се развие и потапям в съда с боя (всеки цвят дава своеобразни и неповторими нюанси ). Отцеждаме доколкото това е възможно и виждаме ефекта - листенцето е все едно отпечатък , който природата е оставила върху нашата малка вселена, залята от снопове светлина и проблясващи мъниста.

Идея 2
За целия християнски свят Великият ден на Христовото възкресение е празник, който представя най-пълно основната християнска догма - вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят, който те ще наследят след земната си смърт и бъдещия страшен съд. Затова и ознаменуването на физическата смърт на Христос е празничен ден, на който те славят не края на живота, а освобождението от земната тежест и прехода към вечното духовно битие. Великият ден честват тържествено и православната, и католическата църква.

Яйцето символизира живота и здравето. Неговото боядисване и шарене носи дух на радост и представлява оригинално, непосредствено изкуство.
В багрите и писането на яйцата българката винаги проявява художествена дарба и находчивост. С първото яйце стопанката на дома, обикновено бабата, гали лицето на внучето за здраве и хубост.
Боядисването се извършва по правило в четвъртък преди Великден. Хубаво е яйцата, които ще боядисваме за Великден, да са пресни.
Преди да ги сварим, ги измиваме грижливо с топла вода, поставяме ги в мрежата, завързваме я и ги потапяме в съд със студена вода, в който ще ги варим. Продължителността на варенето отчитаме от момента на завирането.
Червените яйца трябва да се варят 6 минути, за да се втвърди добре белтъкът, а това е удобно при ритуала взаимно "чукане". За боядисване на яйцата използваме промишлени бои и естествени багрила.
Естествени багрила: за да поемат по добре боята, предварително натриваме яйцата с парцалче, потопено в оцет.
Лук: във водата за варене на яйцата поставяме листа от лук, добивайки различни нюанси на жълтия цвят, първото оцветяване.
Орех: варят се 30 минути сухи листа от дюли. Тук яйцата се обагрят в жълто. Жълто-кафяви оттенъци получаваме и от сушени орехови листа, а зелен цвят - от листата на коприва.
Коприва: шепа или две шепи прясна коприва се попарва във вряла вода. Поставени, яйцата се боядисват в приятно резедав цвят.
Боровинки: варените яйца заедно със сушени черни боровинки стават лилави.
Липа: липовият цвят се вари 25-30 минути, в получената течност потапяме яйцата, които се оцветяват в хубав бежов цвят и приемат част от аромата на листата. Колкото повече престоят растителните материали в разтвора, толкова по-наситени са цветовете.
Пчелен восък и олио: "Писаните" Великденски яйца не са тонирани само в един цвят. Те са допълнително орнаментирани, като използваме пчелен восък. Със свещ очертаваме различни мотиви.Топлото сварено яйце се очертава и после го потапяме в горещ разтвор на боята. В боята, смесена с малко мазнина (олио), се потапят яйцата, цели или част от тях. Получава се пъстра украса. След изваждане, яйцата се избърсват добре за почистване от мазнината.
Върху яйцето се залепват листа от магданоз, детелина или други нежни листа, обвива се всяко яйце в мрежа. Потапя се в боята. След като мрежата се отстрани внимателно, основния цвят се запазва.
Стипца: парченце стипца добавяме в боята. Великденските яйца се покриват със "скреж" или "слана".
Памук: парче памук напръскваме с различни цветове от боята за яйца. Поставяме яйцето в памука и го увиваме. След около 6 минути то е поело нюансите на боите. Децата успешно използват при шаренето на яйцата пъстрите ваденки. Поставяме боядисаните яйца в красиви съдове и ги сервираме на празничната маса.



Тагове:   яйца,   още,   боядисване,   начина,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: elfche
Категория: Забавление
Прочетен: 1092970
Постинги: 387
Коментари: 1303
Гласове: 4421
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930