Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2007 11:22 - Българските манастири - Северна България
Автор: elfche Категория: Туризъм   
Прочетен: 6170 Коментари: 5 Гласове:
0



Регион Монтана

Клисурски манастир / Св. Св. Кирил и Методий

image
Клисурският манастир е разположен в живописна местност в западната част на Стара планина, в подножието на вр. Тодорини кукли и в близост до курортното градче Вършец.






Градешки Манастир / СВЕТИ ПРОРОК ПРЕДТЕЧА И КРЪСТИТЕЛ ГОСПОДЕН ЙОАН

image
Градешкият манастир се намира на 38 км. северозападно от гр. Враца, на 36км. североизточно от гр.Монтана, на 1.5 км. западно от село Градешница и на около 2 км. южно от десния бряг на река Огоста. Разположен e в низината северно от местността “Калето” и в западния край на местността “Селището”, на средна надморска височина 165 м. В непосредствена близост на южните стени на манастира тече малка рекичка, която е десен приток на река Огоста. Намира се в землището на село Градешница и граничи на изток със село Лесура, на юг – със село Баурене, на запад – със село Орид и Бели Брег, а на север – със село Громшин и землището на обезлюденото в края на ХІХ в. село Кушан. Районът, в който е разположен манастира, е изключително живописен - хълм, заобиколен от трите страни с виещ се в подножието му каньон, свързан чрез тясна ивица с прилежащото плато.



Лопушански манастир / Св. Йоан Предтеча

image
Лопушанският манастир е разположен на 300 м. надморска височина в Чипровския дял на Стара планина. Впечатлява със своята архитектура, пропорции и каменни пластики, а посещението му остава спомен и за прекрасната планинска местност наоколо.








Тържишки (Струпешки) манастир / Свети пророк Илия

imageТържишкият /Струпешки/ манастир “Св. Пророк Илия” се намира в северната част на рида Гола глава в Западния Предбалкан, на десния бряг на река Искър. Разположен е в живописна местност край река Искър, на около 4,5 километра от село Струпец. Най-напред се е намирал в местноста „Черковището” на река „Курновска”, която се влива в река Искър. Отстои на 300 м от р. Искър. Кацнал е на малко възвишение над село Струпец, западно от Струпешката могила, на 10 км от гр. Роман /област Враца/. В близост до село Струпец минава жп линия София – Варна.



Черепишки манастир / Успение Богородично

image
Черепишкият манастир "Успение Богородично" е разположен на 29 км югоизточно от гр. Враца, в уникалното със своето многообразие на природни форми и забележителности Искърско дефиле на Стара планина.









Чипровски манастир / Св. Иван Рилски

image
Чипровският манастир се намира до поречието на на р. Чипровска Огоста в подножието на Язова планина (част от Западна Стара планина), на около 4 км североизточно от известното със своите красиви килими градче Чипровци.









Регион Ловеч



Гложенски манастир / Свети Георги Победоносец

imageГложенският манастир е разположен в живописна местност в северната част на Стара Планина. Въпреки името си, той е по-близо до с. Малък извор отколкото до съседното с. Гложене. Построен е върху възвишение и отдалеч наподобява замък.





Троянски манастир / Успение Богородично

image
Троянският ставропигиален манастир “Успение Богородично” лежи около 10 км. югоизточно от стария балкански град Троян в полите на Стара Планина. Построен на около 400 м. надморско равнище, най-големият манастир в Балкана е ограден от красиви гори и р. Черни Осъм, която придава на мястото допълнителна привлекателност. Манастирският комплекс е много добре развит като туристическа атракция с множество магазинчета за сувенири, заведения и места за забавления наоколо.



Регион Велико Търново



Дряновски манастир / Св. Архангел Михаил

image
Историческият Дряновски манастир Св. Архангел Михаил е разположен на около 4 км. от гр. Дряново сред живописното ждрело на Дряновската река, където високите варовикови скали ограждат пролома като непристъпни крепостни стени.





Арбанашки манастир / Света Богородица

image
Девическият манастир “Света Богородица” се намира в началото на с. Арбанаси, на 5 км. от гр. Велико Търново в посока Горна Оряховица. Той е един от няколкото духовни обители около старата столица на България, които пазят в себе си тежки спомени от османското нашествие. Посещението на този манастир може бъде част от приятен ден или уикенд в старинното Арбанаси. В другия край на селото има още един манастир – “Св. Никола”.



Батошевски Манастир / Успение Богородично

image
Батошевският манастир се намира на няколко километра над село Батошево, което от своя страна отстои на около 10км. на юг от град Севлиево на брега на река Росица.






Килифаревски манастир / Св. Рождество Богородично

image
Днешният комплекс на Килифаревския манастир “Св. Рождество Богородично” лежи на поречието на р. Белица на около 4 км. югоизточно от търновското градче Килифарево. В началото на своето съществуване Светата обител е била разположена върху близкия хълм.




Къпиновски манастир / Свети Никола

image
Капиновският манастир “Св. Никола” е построен край река Веселина в полите на красивия Еленски балкан. Обителта се намира на 18км. от град Велико Търново. Погледнат от север, “Св. Никола” поразително прилича на средновековна крепост.








Мердански манастир / Св. четиридесет мъченици

image
Мерданският манастир “Св. четиридесет мъченици” е разположен в източния край на село Мерданя, Великотърновско, непосредствено до шесето свързващо гр. Велико Търново и Елена.






Патриаршески манастир / Света Троица

image
Манастирът “Света Троица”, известен още и като Патриаршески манастир, е разположен на около 10 км. от античната крепост Царевец и старата българска столица Велико Търново. Намира се в прекрасна местност, в подножието на непристъпни скали.








Петропавловски манастир / Св. св. Апостоли Петър и Павел

image
Петропавловският манастир (известен още и като Лясковски) е един от 14-те манастира в околностите на Велико Търново, които са били построени по време на Второто българско царство (12-14-ти век). Манастирът, кръстен на Светите братя Петър и Павел, е един от най-добре запазените манастири от това време, за което със сигурност е допринесла неговата неддостъпност. Той се извисява над високите и непристъпни скали на Арбанашкото плато, на около 6км североизток от Велико Търново. Манастирът и особено неговата 31-метрова камбанария се открояват забележимо на фона на хоризонта, напомняйки на тайнствен средновековен замък. В момента, в който човек се изкачи до манастира, терасата му разкрива великолепна гледка към Дунавската равнина и Стара планина.



Плаковски манастир / Св. Пророк Илия

image
Плаковският манастир “Св. Пророк Илия” се намира близо до село Плаково, на 18км. южно от Велико Търново. Заради близостта между Плаковския и Къпиновския манастир, разстоянието между които е само 2км., двете обители биват наричани манастири-близнаци.




Преображенски манастир / Свето Преображение

image
Преображенският манастир е разположен в изключително живописна местност на около 10 км. от античната крепост Царевец. Лежи в подножието на отвесни скали от лявата страна на р. Янтра и пътя от Велико Търново за Русе. Много красива гледка се открива от двора на манастира кьм пролома на реката и отсрещния отвесен скален рид, в подножието на който се забелязва и друга обител - Патриаршеския манастир "Св. Тройца"



Свищовски манастир / Покров Богородичен

image
Свищовският манастир “Покров Богородичен” се намира в красива горичка на около 5 км. от крайдунавския град Свищов.







Соколски манастир / Успение Богородично

image
Соколският манастир “Успение Богородично” се намира на15км югоизточно от Габрово в местността Соколова пещера. Местоположението му, както и неговият създател и първи игумен, Архимандрит Йосиф Соколски, дават името на манастира.




Регион Русе



Ивановски манастир

imageИвановският скален манастир се намира на 12км. южно от град Русе. Скалният манастир всъщност е напълно различен от другите запазени манастирски комплекси в България. За разлика от традиционния манастирски комплекс, който се състои от 1-2 църкви и монашеска част, Ивановският преставлява своеобразна мрежа от малки скални църкви, параклиси и килии, издълбани в скалите на живописния каньон на река Русенски лом, на 32м. височина над водата. Тази обител е най-известната от групата на скалните манастири в Добружанския район заради красивите си и добре запазени стенописи.



Копривецки манастир / Преподобна Петка Българска

image
Копривецкият манастир “Преподобна Петка Българска” се намира в покрайнините на село Копривец, което от своя страна е разположено в западната част на Дунавската равнина, на 16км. от град Бяла и на 34км. северозападно от град Попово. Намира се също недалеч от главния път София-Варна, което го прави приятна спирка по пътя за Черноморието.






Регион Варна



Аладжа манастир

imageСкалният Аладжа манастир се намира само на няколко километра от морските курорти Ривиера и Златни Пясъци и е част от националния парк Златни Пясъци. Разстоянието от Варна е 16 км.






Тагове:   България,   манастири,


Гласувай:
0



1. djindjifil - Благодаря!
24.04.2007 12:03
Много ще ми е полезна тази информация :-)
Аз съм се насочила към северозападна България за почивните дни
Лек ден от мен! :-)
цитирай
2. elfche - Радвам се
24.04.2007 12:09
Радвам се да помогна :) Аз вече почвам да планувам къде ми се ходи тази година и понеже много обичам да обикалям сега събирам информация :) Като намеря още интересни неща ще ги кача и тях :) А засега ти пожелавам много приятни и хубави моменти :)
цитирай
3. flavie - :)
24.04.2007 21:03
Аз почвам да ги посещавам поред по твоя списък !супер пост :))))))
цитирай
4. elfche - :)
25.04.2007 09:04
После пусни мнения и препооръки :)
цитирай
5. анонимен - Препоръчвам и "7-те прест...
25.05.2007 10:59
Препоръчвам и "7-те престола", малко преди Черепишкия монастир. Много хубаво място и отлични възможности за пренощуване.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: elfche
Категория: Забавление
Прочетен: 1089132
Постинги: 387
Коментари: 1303
Гласове: 4421
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031