Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2007 09:19 - Българските манастири - Южна България
Автор: elfche Категория: Туризъм   
Прочетен: 5879 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.04.2007 10:08


Продължаваме по темата, само че отиваме малко по на Юг от София - Регион Благоевград

Роженски манастир /  Свето Рождество Богородично

image
Роженският манастир е разположен на около 5 км. от гр. Мелник в ниските части на Пирин. Той предлага изключителна гледка до върховете на Пирин и Беласица, както и до популярните мелнишки мелове – разположени около града пирамидални хълмове, образувани от ерозия на глинена почва.




Горно-брезнишки манастир / Св. пророк Илия

image
Горно-брезнишкият манастир се намира над едноименното село и на 5 км. северозападно от гр. Кресна. Манастирът е сравнително лесно достъпен и посещението му може да се превърне в приятна спирка по време на обиколка из югозападна България или в спокоен уикенд сред природата в близост до Пирин планина. От комплекса се открива прекрасна гледка към селото, хълмовете на Малашевската планина и пиринския връх Вихрен в далечината.



Тръгвайки от Юга към Изтока или по скоро посока към морето минаваме нейзбежно през Регион Пловдив


Бачковски манастир / Света Богородица

image
Вторият по големина български манастир, Бачковската обител, се намира в долината на Чепеларската река (също така известна като река Чая), на около 10 километра южно от Асеновград. Манастирът е живописно ограден от хълмовете на Родопите, което заедно с внушителния му размер и античност го правят един от най-посещаваните в България. Манастирският комплекс и околността са се превътнали в развит туристически обект с множество магазинчета, сергии и заведения, ограждащи пешеходната алея до манастира. Тук е изложено за продан буквално всичко, което расте или се произвежда в Родопите – редки билки, домашни сладка от диви плодове, козе и биволско кисело мляко и сирене, родопски вълнени одеала и какво ли още не.



Араповски манастир / Света Неделя

image
Араповският манастир “Св. Неделя” се намира на 8км. североизточно от град Асеновград, близо до село Златовръх (Арапово). “Св. Неделя” е един от малкото манастири в България, които са построени в полето, а не в защитата на планината.





Белащински манастир / Свети Георги Победоносец

image
Манастирът „Св. Георги Победоносец” се намира до самото село Белащица, отстоящо на 12 км южно от гр. Пловдив, там, където от Тракийската низина започват да се издигат Родопите. Манастирът не е голям, но много уютен, сгушен сред прекрасната гора над селото.




Горноводенски манастир / Св. Св. Кирик и Юлита

image
Построен през епохата на Възраждането /14 в/ и е интересен паметник на българската архитектура. В архитектурно отношение манастирът представлява масивна двуетажна постройка, като в средата на двора се издига манастирската църква - голяма триапсидна, покрита с каменни плочи сграда. През 1850 г. манастирската църква е тържествено осветена.



Кукленски манастир / Св. Безсребърници Козма и Дамян

image
Манстирът е известен още под името "Св.Врачове". Намира се в северните склонове на Родопите, на 3 км. от село Куклен. Манастирът възниква преди епохата на турското владичество, но през тежките години на помохамеданчването на родопските българи /1657 година/ той е разрушен. Възобновен в началото на 18 век, той се превръща в книжовно средище, в което се подготвят граматици, краснописци и се пишат и преписват църковни книги. В манастирската библиотека са запазени ценни ръкописи и книги. Манастирската църква е продълговата, кръстовидна, безкуполна сграда. Въпреки че е голяма, тя има опростен архитектурен план. Старинната живопис в църквата на манастира е от 17 век, допълнена с нова от 19 век, когато е била възобновена. Особен интерес представлява иконата "Св.Четиредесет Мъченика", която е ценен паметник на българското църковно изкуство. Намира се на 15 км. южно от Пловдив.



Продължаваме къ морето и стигаме до Регион Стара Загора



Кърджалийски манастир / Св Йоан Предтеча

image
Манастирът “Свети Йоан Предтеча” се намира в квартал “Веселчане” на самия град Кърджали. Манастирът, от който по настоящем е реставрирана само църквата, представлява забележителен средновековен паметник, открит случайно при строителни работи през миналия век.




Шипченски манастир / Рождество Христово

image
Шипченският манастир "Рождество Христово" се извисява над село Шипка в полите на централна Стара планина.







И акустираме в Регион Бургас



Манастир Кабиле / Рождество на Пресвета Богородица

image
Манастирът “Рождество на Пресвета Богородица” се намира в средата на нива недалеч от археологическия резерват Кабиле на 6км. от град Ямбол. Неговият добре поддържан двор радва окото на посетителя с множеството зеленина и цветя.




Поморийски манастир / Свети Георги Победоносец

image
Поморийският манастир “Св. Георги Победоносец” се намира в черноморското градче Поморие на около 20км. на север от Бургас.






Тагове:   българия,   манастири,   Южна,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: elfche
Категория: Забавление
Прочетен: 1092681
Постинги: 387
Коментари: 1303
Гласове: 4421
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930