Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2007 22:41 - Българските Манастири - Регион София
Автор: elfche Категория: Туризъм   
Прочетен: 6631 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 12.07.2007 20:48


Тук ще се опитам да побера българските манастири и след като ги обиколя ще сложа и някакво мое си мнение за тях :)

Почвам от това което ми е най-близко:

Регион София

Драгалевски манастир /Света Богородица Витошка

image
Драгалевският манастир, именуван “Света Богородица Витошка”, е разположен на 3 км. южно от с. Драгалевци (квартал на София от няколко години) в полите на Витоша. Като един от най-красивите и същевременно лесно достъпни манастири, тази обител би могла да е приятна спирка по време на разходка в планината през уикенда.



Рилски манастир /Свети Иван Рилски

image
Рилският манастир се намира в планината Рила, на 1,147 метра надморска височина. Разположен на около 117 км. южно от София и без съмнение преставлява най-голямата туристическа атракция сред манастирите в България със своята големина, красива природа наоколо, архитекрура, стенописи и древна история. Заобиколен е от малките планински реки Рилска р. и Друшлявица и е само на 4 часа пеш от вр. Мальовица. Най-високият връх на Балканите – Мусала (2925 м.) е малко по-далеч – на 8 часа. От манастира се открива прекрасна гледка към околните върхове, а самият комплекс представлява добре развито туристическо място със своите сувенирни магазинчета и заведения.



Бистришки манастир /Света Петка

image
Бистришкият манастир “Св. Петка” се намира в местността Калугерови ливади на Витоша, в северозападните покрайнини на с. Бистрица, на около 15км от София.






Буховски манастир / Мария Магдалена

image
Манастирът е в северните покрайнини на гара Бухово. Основан през ХVІ в., а понастоящем е периодично действащ (през 2002 г. е ремонтиран). Представлява комплекс от черква и жилищна сграда. Днешната еднокорабна, едноапсидна, паянтова черква е построена през 1881 г. върху основите на голяма трикорабна базилика, с размери 41 х 17 м, датирана към края на ІV, началото на V в.



Владайски манастир / Света Петка

image
Манастирът се намира в югоизточното подножие на планина Люлин, на около 1 км. от село Владая. Предполага се, че манастира е основан по време на Втората Българска държава, а е възобновен през XX век. Представлява комплекс от черква, жилищна и стопанска сграда и параклис “Св. Неделя”. Черковният иконостас е обявен за паметник на културата. Понастоящем е постоянно действащ манастир.



Германски манастир / Св. Иван Рилски Чудотворец

image
Германският манастир “Св. Иван Рилски” се намира в красива гориста местност в Лозенската планина недалеч от София. Манастирът отстои на около 5км югоизточно от село Герман, което от своя страна се намира само на 15км югоизточно от София.




Годечки манастир / Свети Дух

image
Годечкият манастир “Свети дух” се намира близо до българо-сръбската граница на северозапад от София. Издигнат е в западния край на град Годеч, на около 100м. от пътя, свързващ Годеч с град Драгоман.





Горнобански манастир / Св. Св. Кирил и Методий

imageГорнобанският манастир, известен също така като Люлинският манастир (заради Люлинската планина, в която се е сгушил), е посветен на Св. Св Кирил и Методий. Намира се на 5-6км от софийския квартал Горна баня.




Елешнишки манастир / Света Богородица

image
Елешнишкият манастир “Св. Богородица” се намира над село Елешница (което е носило името Йорданкино до 1991г.), на няколко километра на изток от София. Разположен е в долината на река Яковищица в западна Стара планина, на 4км. североизточно от селото.



Етрополски манастир / Света Троица

image
Манастирът “Св. Троица” е разположен в подножието на старопланинския Черни връх, на около 5 км. източно от гр. Етрополе. Построен е върху бигорна скала, откъдето вероятно идва и другото му име – “Варовитец”. Околната местност предразполага към приятно прекарване и отмора при посещението на тази красива света обител.






Земенски манастир / Св. Йоан Богослов

image
Земенският манастир “Св. Йоан Богослов” е разположен непосредствено до град Земен на около 15 км. от международния път от София за Кюстендил и Гюешево. Намира се в красива местност в полите на Конявската планина, в близост до Земенския пролом по поречието на р. Струма.




Кладнишки манастир / Свети Николай Мирликийски Чудотворец

image
Кладнишкият манастир “Свети Николай Мирликийски Чудотворец” се намира на 30км от София в западния склон на Витоша. Извисява се малко над село Кладница, на едно възвишение между две реки на около 1200м. надморска височина. На запад от двора на манастира се разкрива прекрасна гледка към цялото Пернишко поле.



Клисурски манастир св. Петка / Света Петка Параскева

image
Освен известния Клисурски манастир в Стара планина, по-малка обител със същото име, наречена така заради близкото село Клисура, се намира в близост до София. Клисурският манастир “Света Петка” се намира в покрайнините на столицата, на няколко километра от курортния град Банкя.







Кокалянски Манастир / Свети Архангел Михаил

imageКокалянската Света обител “Св. Архангел Михаил” е известна още като Урвички манастир. Разположена е в живописна местност в Плана планина, сравнително далеч от населени места - около 4 км. югоизточно от село Кокаляне и около 6 км. североизточно от с. Железница.




Кремиковски манастир / Св. Георги Победоносец

image
Кремиковският манастир "Свети Георги" е разположен на около 3 км. над софийския кв. Кремиковци, в ниските склонове на Стара планина. По пътя се заражда съжаление, че изобщо сме се отправили натам поради местата, през които се минава - индустриални парцели и грозни работнически общежития, обслужващи близкия металургичен комбинат. След кв. Кремиковци обаче попадаме в прекрасната местност около манастира, където няма и помен от лошия въздух и неприятната гледка по-долу.



Лозенски манастир / Свети Спас

image
Лозенският манастир “Св. Спас” се намира на 20-30 минути път пеша от източния края на село Лозен в покрайнините на София по пътя към най-високия връх на Лозенската планина, вр. Половрак.





Обрадовски манастир / Свети Великомъченик Мина

image
Обрадовският манастир “св. великомъченик Мина” се намира на 7.5км. североизточно от София в бившето село Обрадовци, сега квартал на София. Построен е на южния бряг на Владайска река сред цветни поляни.





Осеновлашки манастир / Света Богородица

image
Осеновлашкият манастир, известен повече като Седемте престола, се намира в живописна част на северна Стара Планина, в полите на връх Измерец. Манастирът, с официално име “Света Богородица”, е построен в красивата долина на сравнително малката река Габровница. Тъй като разстоянието от София е 86 км, Седемте Престола е популярна дестинация за разходка през уикенда.



Панчаревски манастир / Св. Николай Летни

image
Панчаревският манастир “Св. Николай Летни Чудотворец” се намира в Ихтиманския дял на Средна гора, на около 5 км. от село Панчарево по пътя към Самоков. Изграден е на десния бряг на р. Искър в Панчаревския й пролом, близо до крепостта Урвич.




Правешки манастир / Свети Теодор Тирон

image
Манастирът “Свети Теодор Тирон” се намира на около 2-3 км. от гр. Правец по пътя за Етрополе, в пределите на Етрополския дял на Стара Планина, ограничен от Било планина на юг и пролома на река Витомерица на север.





Руенски манастир / Свети Йоан Рилски

image
Руенският манастир “Св. Йоан Рилски” се разположен в красива местност в близост до гр. Бобошево, на около 8 км. западно от международния път София – Кулата. Малко след града е с. Скрино – родното място на Иван Рилски, а светата обител е в планината над селото.




Самоковски манастир / Покров Богородичен

image
Самоковският девически манастир “Покров богородичен” се намира в самия град Самоков, на улица Цар Борис 3. Отворен е за посещения всеки ден, като храмовият празник е на 1-ви октомври, Покров на Пресвета Богородица.




Сеславски манастир / Свети Никола

image

Малката манастирска църква е изографисана с внушителна живопис, от неизвестен майстор. От стените ни се представят родолюбиви българи: постиножителя Св. Иван Рилски, Георги Нови Софийски, Никола Нови Софийски, Гаврил Лесновски, Йоаким Осоговски, Прохор Пчински - всички земни в цял ръст. Предполага се, че зографът е отец Пимен Зографски. Цяла художествена галерия представляват багрите от изображенията: библейски, евангелски, митични и поучителни сюжети. На близката м. Кулата има останки от зидове на старобългарска крепост. Според преданието манастирът е съществувал още през първите векове на турското робство, но по-късно е разрушен. Родолюбци от Софийско изградили днешната църква (17 век), която е била зографисана на два пъти. В манастира е съществувала книжовна и просветна школа. През 1618 г. отец Пимен Зографски е преписал миней. Манастирът е близо до кв. Сеславци на Кремиковци.


 


Чепински манастир / Свети Три Светители

imageПортата на Чепинския манастир е само на няколко стъпки от североизточната дъга на Околовръстното шосе на София. Манастирът, посветен на светите Три светители (Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст), е един от малкото манастири в България, които се помещават в равнинна местност, а не в планина. Намира се близо до тракийска надгробна могила, известна като “Голема могила”, и на около 1.500 метра от бившето село Чепинци, сега квартал на София.



 




Тагове:   манастири,   регион,


Гласувай:
0



1. tera - Чудесна е тази идея за манастирите!
26.04.2007 10:26
Като ми се отдаде възможност непременно ще ги посетя! 10x! Поздрави :)))
цитирай
2. elfche - Аз съм
26.04.2007 11:48
Аз съм ходила до част от тях, но определено изживяването си заслужава. Успех и много хубави мигове
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: elfche
Категория: Забавление
Прочетен: 1093604
Постинги: 387
Коментари: 1303
Гласове: 4421
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930